Rjukan – Notodden Industriarv

5. juli 2015 ble Rjukan – Notodden Industriarv innskrevet på UNESCOS verdensarvliste ut fra sin epokegjørende oppfinnelse; industriell framstilling av gjødsel til landbruket ved hjelp av vannkraft. Rjukan-Notodden industriarv er historien om «den andre industrielle revolusjon» Den representerer det store, industrielle gjennombruddet med sammenkobling av kraft, teknologi og kapital. UNESCO er FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon. Verdensarvlista inneholder områder og objekter av uerstattelig kultur- og/eller naturverdi for menneskeheten.

Å være innskrevet på verdensarvlista til UNESCO er det høyeste internasjonale kvalitetsstempel et område kan få. Verdensarven Rjukan-Notodden Industriarv ligger i et stort område fra Notodden til Rjukan og videre til Møsvatn og Hardangervidda, og består av en rekke bygninger, installasjoner og naturmessige forutsetninger i kommunene Notodden, Tinn og Vinje. Plass på verdensarvlista gir et stort behov for tilrettelagt kunnskaps- og opplevelsesformidling om verdensarven på de ulike verdensarvsteder, 8 i Norge.

Verdensarvsenteret Rjukan-Notodden Industriarv ble autorisert for et år siden (7.juni 2017) og lagt til Norsk Industriarbeidermuseum, med en avdeling på Rjukan (Vemork) og en på Notodden (Telemarksgalleriet). Senterene skal informere om og formidle kvalitetskunnskap om de norske verdensarvstedene, spesielt om Rjukan-Notodden Industriarv og støtte opp om forvaltningen av denne.

I kjølvannet av å stå på UNESCOs verdensarvsliste oppstår behov for kunnskaps- og opplevelsesformidling både til tilreisende og fastboende på de ulike verdensarvstedene. Norge har tatt på seg et stort ansvar for å ivareta verdensarvstedene og den spennende historien bak. Verdensarvstatus medfører i dag en sterk internasjonal merkevare. Verdensarvområdet i Tinn, Notodden og Vinje blir derfor i økende grad et spennende reisemål for privatpersoner og reiselivsaktører fra inn- og utland.

Sommeren 2018 tilbyr Verdensarvsenteret NIA i samarbeid med Til Telemark rundtur på Notodden med buss og egen guide hver dag kl 11.00 – 13.00 i tidsrommet 2. juli – 3. august + 11. og 18. august og tur gjennom hele verdensarvområdet Notodden – Rjukan – Møsvatn hver tirsdag kl. 09.00 – ca.17.00 i tidsrommet 3. juli – 31. juli.

Formidlingsprosjektet OPPLEV VERDENSARVEN er utviklet av Til Telemark i tett samarbeid med Norsk Industriarbeidermuseum med Visit Telemark som sentral samarbeidspartner. Notodden kommune støtter årets turer økonomisk.